Tällä ohjeella olen tehnyt perunamuusin kolmisen vuotta, tulee ihan yhtä hyvää mitä perinteiselläkin ohjeella - tämä vaan on huomattavasti kevyempää. Tämä annos on neljälle ja pisteitä menee 2,5 (n. 2dl).

 

 

Ohje (4 annosta):

n. 750g kuorittuja perunoita

vettä

1 dl ruokakermaa 15 % + tarvittaessa lisänä rasvatonta maitoa

suolaa, aromisuolaa

 

 

  1. Kuori perunat ja laita ne kattilaan, jossa on kylmää vettä.
  2. Lisää keitinveteen suolaa.
  3. Anna perunoiden kiehua kypsäksi.
  4. Kaada keitinvesi pois ja käytä kattilaa liedelle hetken aikaa, jotta ylimääräinen vesi haihtuu pois.
  5. Vatkaa sähkövatkaimella perunoita kunnes ne ovat kaikki hajonneet.
  6. Kuumenna ruokakerma (+ maito) mikrossa kuumaksi.
  7. Lisää neste perunoihin vähitellen, samalla voimakkaasti vatkaten ja lisää suolaa ja aromisuolaa. Lisää maitoa kunnes mielestäsi muusin koostumus on hyvä. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa.
  8. Anna muusin hiukan tekeytyä miedolla lämmöllä, sekoita välillä ettei se pala pohjaan.
  9. Muusin voi maustaa mm. porkkanalla, ruohosipulilla, sipulilla, pinaatilla ...

 

 

Muusin makuun vaikuttaa oleellisesti perunanlajike, jauhoiset lajikkeet ja yleisperunat ovat tähän hommaan parhaat. Mikäli valitset väärin voi tuloksena olla LIISTERIÄ ;) - silloin sitä muusia ei pelasta muu kuin voinokare. Perunat kannattaa keittää mahdollisimman kokonaisena, silloin arvokkaat vitamiinit eivät liukene poiskaadettavaan keitinveteen.